Çatalhöyük: 9500 yıl öncesinde buğdayın işlendiği ve insanla buluştuğu ilk yerlerdendir. Ekmeğin doğduğu Çatalhöyük’ün gizemini keşfedin.
Konya Ovası: Buğday ve arpanın anavatanı Konya Ovası’nın verimli topraklarıdır. Bu şehrin yemeklerinin lezzeti burada yetişen tahıl, baklagil, sebze, meyvelerde saklıdır. Bir de ovada yetişen hayvanların etinde sütünde… Mayıs’tan Ağustos’a dümdüz ovalarda buğday, arpa, ayçiçeğinin yaşam döngüsüne şahitlik edin.
Yolunuz Selçuklu başkentinin zarif sokaklarına ve dolu dolu çarşı pazarlarına çıkacaktır. Bereketli ürünlerin ustaların elinde işlendiği 2000 yıllık Tarihi Bedesten’e uğramadan geçmeyin. Selçuklu’nun, Osmanlı’nın yemeği nasıl güzelleştirdiğini, çarşı pazarlarında ticaretin nasıl geliştiğini yerinde görün.
Attarlar çarşısı: Konya’da eskiden ilaç yapınında da kullanılan çeşitli bitkiler ile hoş esanslar ve kışlık kuru gıdaların satıldığı pek çok attar bulunurmuş. Şimdilerde Bedestende bu attarları ziyaret edip kışlık kurutulmuş ürünleri alabilirsiniz.
Ekmekçiler: temel gıdamız ekmek buradaki ustaların elinde çeşitlenirmiş. Konya’da ayrı ayrı somuncu, pideci, simitçi, çörekçi, börekçi, halkacı, gözlemeci esnaflar varmış. Şimdilerde büyük fırınlarda odun ateşinin lezzetinde bu gelenek hala devam ediyor. Hatta tarihi Selimiye Fırınına uğrayıp sıcacık ekmekler ile tanışabilirsiniz.
Helvacılar çarşısı: Helvacılık Konya’da bir Selçuklu mirasıdır. Tatlı niyetine kullanılan ve hala günümüzde en çok tüketilen tatlılardan olan helvanın eskiden müstakil çarşısı bile varmış Konya’da.
Hatta Evliya Çelebi seyahatnamesinde Konya’nın ekmeği, çöreği, ballı böreği, helvasının çeşidi, peşmanisi, tahaniyesi meşhurdur, hususi helvacı çarşısı vardır diye bahseder. Konya Beylerbeyi Mümin Paşa da Konya Kasidesi’nde helvadan:
“Nice Şirin olmasın, şirin edalı dilberin
Şöhretin helva ile bulmuş gıdası Konya’nın” diye bahseder.
Kadınlar pazarı: esnaf kültürünün yaygın olduğu Konya’da kadınlar da üretime katkıda bulumuş ve kendileri için ayrılan bu pazarda ürettikleri ürünleri satma imkanı buluyorlardı. Konya’da bu pazar hala varlığını sürdürüyor ayrıca yerli ve yöresel lezzetlerin satıldığı önemli noktalardan biri.
Esnaf Lokantaları: her ürünün bir çarşısı pazarı olduğu gibi esnafın gün içinde tükettiği yemeklerin de ayrı ayrı lokantası olurmuş Konya’da. Bu gelenek hala devam ediyor. Çorbacıları, etliekmekçileri, kebapçıları, kuru fasulyecisi, tiritçisi…